Troostrijk eten voor druilige herfstdagen. Deze Indiaanse dahlsoep maak ik zeker 1 keer per maand en hij maakt mij keer op keer dolgelukkig. Door de gele spliterwten en kurkuma aan magisch mooie gele kleur en door de kokosmelk zacht en romig. Fris door de citroen, yoghurt en koriander. Spliterwten zijn bijzonder rijk aan B1,B3, B6 en vitamine K. Tevens een grote bron van fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink. En een hele mooie bron van koolhydraten en eiwitten.
Ingredienten
(2 personen)
1 middelgrote ui
3 teentjes knoflook
Stukje gember
2 tomaten
1 kleine chilipeper
1 el roomboter
200ml kokosmelk
200 gram gele of rode linzen
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 tl kurkuma
Flinke hand korianderblad
Klein scheutje yoghurt
Bereidingswijze
Snipper de ui en de knoflook. Hak de gember en tomaat fijn. Bak eerst de ui en gember 3 minuten met de roomboter in een soeppan. Doe dan alle specerijen, tomatenblokjes en de knoflook erbij en bak nog eens 3 minuutjes mee op hoog vuur. Roer de spliterwten erdoorheen, kokosmelk en 300ml water. Breng aan de kook, houd goed in de gaten en laat 25-30 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg eventueel wat vocht toe als het droogkookt. De soep is gaar als je de spliterwten makkelijk kunt doorbijten, maar dat er nog lichte bite in zit. Garneer met korianderblaadjes, yoghurt en wat zout en peper. Geef er eventueel een volkoren broodje of naanbrood bij. Enjoy! .
Meer recepten/artikelen?
Cannellinibonen, tomaat, ansjovis en spinazie
Kokos rijst cakes
Pittige visstoof met kabeljauw en tahin
Vegetarische roti met kikkererwten
Paprikasoep met geroosterde kikkererwten en feta
Watermeloen salade met boekweit en munt
Boekweitnoedels met avocado, kardemom en limoen
Ijskoude gazpacho met basilicumolie
Orechiette met paddenstoelen en romige (gezonde) truffelsaus